Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Πώς να δουλέψεις γρηγορότερα και με λιγότερο άγχος



Μην ξεφεύγεις από τα χρονοδιαγράμματα: όταν έχεις να τελειώσεις δουλειά ή να πάρεις μια σημαντική απόφαση, δώσε στον εαυτό σου 48 ώρες για να λύσεις το πρόβλημα. Έτσι θα επικεντρωθείς σε αυτό που σε απασχολεί και δεν θα σπαταλάς χρόνο ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά.


Γράψε επακριβώς τι πρέπει να κάνεις: Μην γράφεις γενικές και αόριστες λίστες με υποχρεώσεις. Όταν, για παράδειγμα, θέλεις να τηλεφωνήσεις σε κάποιον, μην σημειώνεις γενικά «πρέπει να πάρω τον διευθυντή» αλλά να γράφεις ακριβώς τον λόγο του τηλεφωνήματος και τι θέλεις να ζητήσεις. Έτσι δεν θα μπερδευτείς και δεν θα αναρωτιέσαι όταν κοιτάς τις λίστες σου.
Μην φέρνεις στο γραφείο πράγματα που αποσπούν την προσοχή:Φαντάσου να έχεις πάνω στο γραφείο σου ένα κουτί με γλυκά ή ένα μπολ με καραμέλες. Καθένας θα περνάει κάθε τόσο και θα παίρνει, βρίσκοντας αφορμή να ρωτήσει κάτι. Ή αν έχεις βιβλία και περιοδικά σε απόσταση αναπνοής, θα υπάρχει πάντα ένας πειρασμός που θα μάχεται την αυτοσυγκέντρωσή σου. Επίσης κάποιες φορές ακόμα και τα σούπερ αναπαυτικά έπιπλα, όπως η πολυθρόνα γραφείου, είναι ικανά να αποσπάσουν την συγκέντρωσή σου για πολλή ώρα. Γι' αυτό κράτα το γραφείο όσο πιο λιτό και πιο καθαρό μπορείς, ώστε να βγάζεις την δουλειά σου χωρίς να θυσιάζεις τον ελεύθερο χρόνο σου.
Να είσαι επιλεκτική με τα meetings: Προτού κλείσεις ένα ραντεβού σκέψου: Είναι απαραίτητο να το κανονίσεις άμεσα; Τι όφελος θα έχεις από αυτή την συνάντηση; Μήπως είναι καλύτερα να συζητήσεις από το τηλέφωνο; Αυτές οι ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το πρόγραμμά σου και θα σε αποφορτίσουν από το άγχος των συνεχών κι άσκοπων συναντήσεων.
Στείλε γραπτό μήνυμα αντί για e - mail: όταν είσαι σε σύσκεψη είναι πολύ πιο εύκολο να στείλεις ένα σύντομο μήνυμα από το να περιμένεις να βρεθείς ξανά μπροστά στον υπολογιστή. Η επικοινωνία με το κινητό τηλέφωνο είναι πάντα πιο άμεση γιατί συνήθως το τσεκάρουμε συντομότερα από το e - mail μας.
Βρες τρικ για να περιορίσεις την περιττή επικοινωνία με τους συναδέλφους σου όταν έχεις δουλειά: Αντί να διώξεις τον συνάδελφο λέγοντας: «έχω δουλειά τώρα», δώσε του συγκεκριμένο χρόνο. Πες του: «μπορείς να μου πεις ό, τι θέλεις όσο είμαστε στο ασανσέρ» ή «έχω δύο λεπτά πριν κάνω μια σημαντική δουλειά». Οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνονται καλύτερα και αποφεύγουν τις περιττές φλυαρίες. Επίσης μην ντρέπεσαι να πεις σε κάποιον συνεργάτη σου ότι απλώς δεν έχεις χρόνο για συζήτηση. Έτσι θα σου δώσει απλώς τις πληροφορίες που θέλεις και θα αποφύγεις το άγχος της κοινωνικοποίησης.
Χρησιμοποίησε σοφά την τεχνολογία: κάνε chat με τους συναδέλφους σου αντί να τρέχεις από γραφείο σε γραφείο ή κάλεσέ τους με τις εσωτερικές γραμμές τηλεφώνου. Χρησιμοποίησε τον υπολογιστή καθώς μιλάς στο τηλέφωνο για να συλλέξεις πληροφορίες ή να κρατήσεις σημειώσεις.
Οργάνωσε την ντουλάπα σου: Για να μην τρέχεις πανικόβλητη κάθε πρωί, χώρισε ένα μέρος της ντουλάπας για να βάλεις τα ρούχα του γραφείου. Έτσι δεν θα ψάχνεις απεγνωσμένα και θα αποφύγεις το περιττό άγχος του «τι θα βάλω σήμερα».
Να είσαι πάντα έτοιμη αν προκύψει κάτι νέο: Γι' αυτό να έχεις μαζί σου ένα σημειωματάριο για να κρατάς σημειώσεις, αν σκεφτείς κάτι στη διάρκεια της ημέρας ή αν προκύψει κάποιο ραντεβού. Επίσης, αν η δουλειά σου το επιτρέπει, μπορείς να έχεις στην τσάντα ό, τι σου είναι απολύτως χρήσιμο, όπως μια ατζέντα, αριθμομηχανή, μαγνητοφωνάκι και φυσικά επαγγελματικές κάρτες. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις τον περιττό κόπο και δεν θα χρειάζεται να σπας το κεφάλι σου κάθε φορά για να θυμηθείς τι σου είπαν ή τι άλλο έπρεπε να κάνεις.
marieclaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου